רעיונות למיזמים טכנולוגים למניעת אלימות כלפי נשים
ע"ש מיכל סלה
"הוצאת הכביסה המלוכלכת"
האלימות במשפחה קורית בדרך כלל מאחורי התריסים המוגפים. יש לפתח טכנולוגיה שהופכת את הבית לזירה פומבית, במידה ויש זיהוי של אלימות. מערכת כזו יכולה לגרום לתוקף לחדול. לדוגמא, בעת בה מערכת כמו אלקסה מזהה ריב אלים – כלnהמכשירים בבית שיש להם וויפי מופעלים (מיקרוגל, מקרר, טלויזיה וכו) ובעלי המסך או אודיו מציגים תמונות ומתעדים.
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
לומדה "זיהוי נורות אדומות":
בדומה ללומדות קיימות אחרות בתחום נגישות בעבודה או הטרדות מיניות, יש לבנות לומדה בנושא זיהוי נורות אדומות לאלימות. משרד החינוך יכול לעשות שימוש רחב בלומדה כזו, לשלוח אותה בדוא"ל למאות אלפי המורות והמורים בישראל, כדי שאלה ידעו לזהות ילד או ילדה בכיתה "שקופים" הנמצאים במצוקה. לומדה מסוג זה כוללת סימולציות ושאלות לצופה. המעסיק/ה יכול/ה לחייב את עובדיו/ה לצפות בלומדה.
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
זיהוי מצוקה ואיתור מסוכנות על בסיס זיהוי קולי
כבר כיום קיימות טכנולוגיות המאפשרות לאתר מצב ריגשי, כגון כעס ועצבנות, על בסיס קולו של האדם בשיחה חופשית (מתמחה בנושא פרופ' ורד אהרונסון, כתבה בגלובס; חברת נייס פתחו זיהוי עצבנות למוקדי שירות לקוחות). ניתן לעקוב אחר אינטונציה, דציבלים, קצב דיבור, קצב נשימות וכו'. יש לבדוק האם ניתן לנבא מבעוד מועד אלימות הבאים לידי ביטוי בקול האדם – על מנת לפתח מערכת
שתתריע: מערכת רובוטית שתאזין לשיחה ותתריע האם האדם שאת משוחחת איתו מתעתד לפגוע בך. המערכת תוכל להתריע גם את האדם התוקפן, את האדם שבמצוקה ואיש/אשת בטחון שהוגדרו מראש עם התקנת התוכנה. לשם כך יש להשתמש בבינה מלאכותית שתזהה את קול בעלת המכשיר ובן זוגה ואת השיחות ביניהם (למשל לזיהוי אסקלציה בין אינטרקציה לאינטרקציה).
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
"את לא לבד"
מאז הרצח פונות אלי נשים המספרות שהן ניצלו מרצח בזוגיות קודמת ושהן חרדות לחייה של בת הזוג הנוכחית. הן מסרבות להתלונן במשטרה מפחד לחייהן. גם אקסית של הרוצח של מיכל אמרה לי "התפללתי שאפגוש את מיכל ברחוב ושאזהיר אותה". הפייסבוק זו כיכר העיר החדשה. באמצעות הרשת החברתית או אפליקציה ייעודית, אשה (או גבר) תוכל לשלוח מידע, באנונימיות, לגבי אדם אלים שהאחרונה נמצאת עימו בזוגיות. האזהרה תגיע בליווי נתון מזהה/ מאמת- כגון כתובת בית הוריו, כתם לידה. הנחיות כיצד לפעול (חשוב לשתף, לקבל ליווי מקצועי, אסור להיפרד לבד). המדווחת תוכל לבחור לאפשר לנמענת לשוחח עימה. המדווחת תבחר האם לשתף את בת הזוג הנוכחית ו/או חברות שלה ו/או משפחה שלה. המערכת תאפשר אנונימיות לשני הצדדים, כמו השיטה של מערכת טלגראס בטלגרם. מלבד הצלת חיים, האשה תחוש שהיא לא לבד במציאות חייה. שרואים אותה. עצם קיומה של האזהרה יגיע גם ל- 2 א/נשי הבטחון שהאשה הגדירה לכתחילה (למקרה שישבן זוג אלים שמוחק לה התראות והודעות מהנייד).
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
משוב לאיתור ילדים במצוקה:
לכל מורה בחינוך הממלכתי יש בנייד את "מערכת משוב". זו מערכת ממוחשבת להזנה יומית של ציונים, חיסורים, העדרויות, איחורים והפרעות. מדובר ב"ביג דאטה". באמצעות בינה מלאכותית נזהה דפוסים שחוזרים אצל ילדים מוכרים לרווחה כילדים שחוו אלימות בביתם. את הדפוסים "נלביש" על מאגר מידע של בית ספר רגיל ואלגוריתם יזהה מאפיינים וקשרים שאינם ברורים לעין האנושית. המערכת תעלה למנהלת דגל אדום על תלמיד/ה שיתכן והיא/הוא קורבן לאלימות בבית. לדוגמא, מאחר ובתקופת החגים יש עליה באלימות במשפחה, יתכן שהמחשב יזהה שאחרי החגים קורבנות אלימות מאחרים לבהס או יש העדרויות או כל דפוס חריג אחר.
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
אפליקציה שקטה:
מכירים את הלו גוגל? הלו סירי? תוכנה שקטה ומוסווית בנייד - קוד SDK שיושב על אפליקציה מוכרת כמו פנגו, אשר מופעל עצמאית כשהוא מזהה שאת בסכנה: כאשר בעלת המכשיר צורחת, רהיטים נשברים, זעקת 'הצילו' או מילת קוד שאת בוחרת כמו "אני רוצה להיפרד". במקרה כזה התוכנה מתקשרת לשני א/נשי ביטחון שהגדרת, כגון אחותך, ומפעילה את המיקרופון, כך שאחותך תוכל לשמוע מה שקורה ולהזעיק עזרה במידת הצורך. זה רלוונטי גם למקרים של מטפלת מתעללת, מצוקת קשישים בודדים וגם לחשש מאונס של אשה בחניון שומם
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
"אחת מתוך אחת" לנפגעות אלימות במשפחה
השם "אחת מתוך אחת" הוא שם של עמותה ויוזמה של שלומית הברון וגל שרגיל, שאחד המיזמים שלהם היה בניית מאגר מוצפן וחוקי של עדויות על עברייני מין. במידה והמאגר הצליב מספר עדויות וזיהה שיש כמה נשים שדיווחו על אותו אדם, העדות היו מקבלות הודעה שיש עוד כמותן שדיווחו על אותו תוקף. המאגר עצמו דיסקרטי ולא חשוף לאף אדם. היוזמה הצליחה ונתפסו והורשעו עבריינים בזכותה. היוזמה נסגרה מסיבות של קושי בתחזוקה שלה. היזמיות ישמחו שהיוזמה תחודש גם בעבור עדויות של אלימות במשפחה.
כותבת הרעיון: לילי בן עמי
זיהוי זעם ומצוקה באמצעות מבט ותנועה
("מבט של "רצח בעיניים", וריד בולט, צבע אדמומי או חיוור בפנים) בעזרת טכנולוגיה המבוססת זיהוי פנים. הטלפונים החכמים היום מאובזרים בטכנולוגיה מתקדמת של זיהוי פנים. יתכן גם שאפשר לזהות סממנים נוספים כגון רעידות ביד, אופן השימוש בעכבר בטלפון, אופן החזקת המכשיר הנייד בכף היד, מהירות הליכה- ידעו לזהות זאת. האם כאשר האדם האלים בפומבי וכאשר הוא בבית- הוא מתנהג באופן שונה באופן קיצוני? ספירה של מספר מופעי תוקפנות/ עצבנות והאם יש אסקלציה בין מופע למופע – כדי לנבא אלימות. בשדות תעופה יש טכנולוגיה של מצלמות המזהות טרוריסט בתוך הקהל, ע"פ הבעת פניו.
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
נייד סוכן כפול:
אלימות כלפי נשים מלווה כיום, לרוב, גם באלימות טכנולוגית. כלומר, השתלת תוכנות מעקב בנייד, פריצה או כניסה לחשבונות פרטיים של בת הזוג וללא רשותה (לדוא"ל, פייסבוק, חשבון בנק ועוד), מחיקת פריטי מידע ואנשי קשר ועוד. כל אלה הם אמצעים לשליטה מתקדמת של הגבר האלים באשתו (לדעת היכן היא נמצאת בכל רגע ולבצע פעילויות בקרה על חייה האישיים). באמצעות טכנולוגיה האשה תדע האם אדם אחר עוקב אחריה, מוחק לה פריטי מידע דיגיטלים ואפילו מסתכל לה בנייד. זאת באמצעות טכנולוגיות של זיהוי פנים בנייד ו/או באמצעות של איסוף מטא-מידע (מהירות ההקלדה, זמני השימוש במכשיר, אופי השימוש- כגון מחיקת קבצים ועוד) ו/או באמצעות חשיפת תוכנות מעקב סמויות שהושתלו. כמו כן, הטכנולוגיה תגבה את כל הפריטים שנמחקו בענן – כולל תיעוד זמני המחיקה.
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
מלשינון אלימות:
אם שר האוצר פתח מלשינון של מס הכנסה, שר המשטרה ושר הרווחה יכולים לשתף פעולה ולפתוח "מלשינון אלימות" ובו מאגר מודיעיני של מידע, שיוצלב, יבדק בכלים מקצועיים ודיסקרטים כדי להציל חיים. כפי שנעשה עם מלשינון מס הכנסה, גם כאן הפעולות יתבצעו במשנה זהירות במקביל לשמירה על אתיקה, פרטיות ובאמצעים לבדיקת מהימנות.
תורמת הרעיון: לילי בן עמי
בינה מלאכותית בפייסבוק:
לאחר הרצח גילינו שחברים בנים של מיכל נמחקו מהפייסבוק (כולל קרובי משפחה וחברי ילדות). חוקרי הרצח במשטרה שיתפו שמדובר בדפוס מוכר אצל בני זוג אלימים, אשר מוחקים לבנות זוגם חברים בנים מרשימת אנשי הקשר והרשת החברתית. באמצעות זיהוי דפוסים- ניתן לנבא אלימות בעזרת פייסבוק ורשתות חברתיות אחרות. לדוגמא מזינים לאלגוריתם מאגר פרופילים של נרצחות, ושל בני זוגן הרוצחים. באמצעות בינה מלאכותית, המחשב יזהה דפוסים מגוונים ופעילות חריגה. לדוגמא בן זוג מתנהג בצורה אובסיסיבית כלפי פרופיל בת הזוג ומגיב מיידית לכל פוסט וכותב מילים המצביעות על רכושנות. או בת זוג שאופי הפוסטים שלה השתנה מאז שהיא בזוגיות חדשה לדפוס מסויים. מהדפוסים שזוהו באמצעות למידת מכונה, בונים פיצ'ר מוגנות בפייסבוק (המופעל באופן אקטיבי, כאופציית בחירה) המזהה מראש את הדפוסים ומתריע. אילו לפני הרצח הייתי מקבלת הודעה מפייסבוק "90 אחוז מהחברים הבנים של מיכל נמחקו" – הייתי חוקרת את זה מולה ומולו ויתכן והיום מיכל היתה חיה.
תורמת הרעיון: לילי בן עמי